måndag 23 december 1996

Hackers förklarar krig mot reklambyrån Spray

Följande notis publicerades på Torgets It-nyheter den 16 december:
Hackers fast i bakhåll
Enligt ännu obekräftade uppgifter håller nya metoder på att växa fram för hur man ska spåra och gripa hackers. Det är stockholmsföretaget Spray Interactive Media AB som lockat till sig hackers genom annonser där man sagt sig vara i behov av professionell hjälp för att skapa ett säkert datasystem och för detta vara villiga att betala 10 000 kronor i ersättning.

Det hela går till så att hackern kommer upp till Sprays kontor på Riddargatan, genomgår en anställningsintervju för att slutligen, på vägen hem, gripas av Rikskriminalpolisen. Ett okänt antal "fula fiskar" har hittills fastnat i nätet och i samband med gripandet har även de misstänkta hackersen fått sina datorutrustningar beslagtagna.

Svante Tidholm, från Spray, vill inte kommentera uppgifterna utan vidarebefordrar IT-nytt till Stefan Kronkvist på Rikskriminalen som säger sig vara hindrad att avslöja namnen på sina samarbetspartners eller under vilka former ett eventuellt samarbete skulle ske.

- Rikskriminalen får i perioder in många anmälningar om databrott. Just nu verkar det som om vissa personer är speciellt aktiva. Vi har haft en boom under hösten, säger Stefan Kronkvist. I avvaktan på säkra uppgifter kan den som vill, på Sprays hemsida, beskåda "hack vi minns". Här finns ett arkiv med bilder på hemsidor som blivit hackade av grupper som Border Liners, Swedish Internet Terrorist Enterprise, ivil h4x0r och Power Through Resistance.
Notisen plockades dock bort efter bara någon timme. Problemet är nämligen att ingen egentligen vet vad som hände. Här står ord mot ord. Vem talar sanning? Spray eller de två hackers som fått sina hårddiskar beslagtagna? Enligt Spray handlar det om utpressning och dataintrång. Mer vill man inte säga. I hackervärlden är man dock av en helt annan åsikt.

 I veckan har det utgått olika direktiv inom hackerskretsar som bl.a. handlar om att den som skadar Spray mest vinner. Bland de som uttalat hoten finns bl.a. medlemmar från S.I.T.E. som var ansvariga för senaste Telia-hacken. Hur Spray skall skadas finns det dock olika uppfattningar om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar